Palatul administrativ Deva

Palatul administrativ

Localizare: Bld. 1 Decembrie 1918, nr. 28, vis-à-vis de Parcul Cetăţii şi de Casa Dr. Petru Groza.

Palatul administrativ din Deva este un monument istoric proiectat de Alpár Ignác. Azi este sediul Prefecturii și al Consiliului județean Hunedoara, fiind clasat pe lista monumentelor istorice.

Construcția sa este finalizată în 1890, fiind finanțată atât de minister, cât și de locuitorii județului, fiecare locuitor contribuind printr-un impozit special de 2%.

Clădirea a funcționat ca prefectură până în anul 1920, după care a fost preluată de către diferite instituții ale statului român, în timpul comunismului fiind sediul Consiliului Județean al PCR. După 1989, o scurtă vreme a găzduit Primăria municipiului Deva, după care a devenit sediul Prefecturii Județului Hunedoara. Din 2007 aici se află și sediul Consiliului Județean, iar în același an au fost începute și renovările acestei clădiri.

Clădirea în stil eclectic are forma unui unghi obtuz înformă de V, situându-se la poalele cetății din Deva, peste drum de parcul orașului. În raport cu axa centrală a clădirii, aceasta este perfect simetrică. Drumul spre intrarea principală duce pe sub loggia cu arcade. O scară din marmură, bogat ornamentată, conduce la etajul doi. Pe cei doi pereți de pe casa scării, se pot admira lucrările artistei Doina Ionescu: pe partea dreaptă se regăsesc simbolurile antice ale locului, iar pe partea stângă cele medievale.

La etaj se află sala de ședințe mai mare de 200 mp, realizată în stil neo-renascentist și baroc. Sala avea rolul de sală de ședințe încă de la început, dar, de-a lungul timpului, aici au avut loc baluri de caritate și concerte. În decorațiunea sălii predomină motivele neo-renascentiste, iar balustradele și tocurile ușilor conțin sculpturi ale stemei cu corbul huniazilor. Peretele fațadei principale asigură ieșirea prin uși triple spre balconul aflat deasupra intrării. De aici se deschide o priveliște minunată spre cetate, spre piața din fața prefecturii, iar de aproape, pe fațada clădirii, se pot admira elemente decorative: stema familiei Corvin și decorațiunile în stil baroc, precum și cele manieriste.

La frumusețea aparte a clădirii contribuie și acoperișul abrupt cu țiglele realizate de fabrica Zsolnay (Pécs- Ungaria), de culoare verde închis, din centrul său ridicându-se un turn îngust, care asigură priveliștea. În spatele clădirii se află o curte împrejmuită cu un gard care imită zidul cetății.

Interesantă este şi fântâna cu broaşte din faţa Palatului administrativ, cea mai veche fântână arteziană din Deva. O poză foarte reuşită este aceea a fântânii, cu cetatea în fundal. Broaştele reprezintă simbolul nemuririi şi mulţi vizitatori aruncă bănuţi în această fântână.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *